Technology

Foveon direct image sensor

De Foveon direct image sensor wordt door SIGMA al sinds de allereerste digitale camera toegepast en heeft een revolutionaire nieuwe standaard in beeldkwaliteit gezet.

De Foveon sensor gebruikt de lichtabsorptie kwaliteit van silicium, maar maakt gebruikt van drie lagen van fotodioden: iedere laag met een verschillende diepte binnen het silicium en elke laag absorbeert naast luminantie één kleur: rood, blauw of groen (RGB) De unieke verticale kleurenseparatie maakt de Foveon sensor tot ’s werelds enige direct image sensor.

Nagenoeg iedere andere sensors in de markt zijn mozaïek sensors, die gebruik maken van een rij van RGB kleurenfilters op één enkel horizontaal vlak. Iedere pixel krijgt maar één RGB kleur toegewezen en zijn niet in staat om alle kleuren in één keer op te nemen. De Foveon direct image sensor daarentegen neemt kleuren verticaal op: kleur, gradatie, en hoeveelheid. Nauwkeurig en compleet, in ieder pixel.

De Foveon direct image sensor heeft geen kleurenfilter, waardoor er geen enkele lichtinformatie verloren gaat. Bovendien maakt de Foveon direct image sensor geen gebruik van een low-pass filter, die in andere sensors nodig is om de interferentie van de kleurenfilter laag te corrigeren. Tot slot maken traditionele sensors gebruik van interpolatie om de missende kleurinformatie te ‘raden’ en in te vullen. Iedere pixel in de Foveon direct image sensor neemt alle informatie op, waardoor en geen interpolatie nodig is, en er altijd een consistente en uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit is gewaarborgd.

De Foveon X3 Quattro direct image sensor, de evolutie van een revolutie

De volledig nieuw ontwikkelde X3 Quattro direct image sensor heeft als basis de grensverleggende kwaliteit in toon, gradatie en textuur die je gewend bent van zijn voorganger, maar gaat nóg verder.

Met een standaard CMOS equivalent van 39-megapixel behoort de APS-C Foveon X3 Quattro tot de selecte groep ultra-hoog resolutie sensors. De volledig nieuwe ‘Quattro’ sensor  heeft een resolutie die 30% hoger is dan de X3 ‘Merrill’ serie, met sterk verbeterde ISO-prestaties en ruisafhandeling.

De structuur van de X3 Quattro sensor heeft een ratio van 1:1:4 voor respectievelijk de hoeveelheid rode, groene en blauwe (RGB) megapixels. De bovenste laag (blauw) vangt luminantie en kleurinformatie op en is verdeeld in 4 (“Quattro”) vlakken en de onderste twee lagen uitsluitend kleurinformatie.

 

 

"Quattro"

Deze unieke structuur voorkomt een verslechtering van de signaal-ruisverhouding die veel voorkomt bij ultrahoog-resolutie beelden. Een ander krachtig voordeel van de X3 Quattro sensor is dat de structuur het mogelijk maakt om op hoge snelheid grote hoeveelheden data te verwerken. Hierdoor hoeft er geen enkele concessie gedaan te in beeldkwaliteit en ruiswaarden. Deze unieke 1:1:4 techniek geeft de naam aan een volledig nieuwe generatie Foveon sensoren: de ‘Quattro’.

Toujours au courant en premier

La newsletter de SIGMA vous permet d'être toujours au courant des dernières actualités, des ateliers intéressants, des offres attrayantes, des nouveaux produits et plus encore.