Praktijkreview 105mm F2.8 DG DN Macro | Art door natuurfotograaf Johan van der Wielen

- Johan van der Wielen

Het is 10 uur 's morgens als ik met een kop vers gezette cappuccino in de hand mijn mail bekijk. Na diverse nieuwsbrieven en spam berichten te hebben doorgeworsteld prijkt daar vanuit het niets een mail vanuit SIGMA Benelux.

“Hoi Johan Ik heb nu iets binnen gekregen wat volledig in jouw straatje past jij wordt hier helemaal blij van. Zou je het voor ons willen testen? Het is nog wel volledig geheim en er is pas één exemplaar in Nederland.”

Een minispinnetje hangt onderaan een bedauwd web, zie eens hoe mooi de overgang van scherpte naar onscherpte is!

Terwijl mijn cappuccino koud staat te worden schrijf ik een snelle reactie terug. Uiteraard heb ik interesse. Zeker op deze manier gesteld weten ze mijn nieuwsgierigheid aan alle kanten te prikkelen. Ik zou zeggen: kom maar op.

Een dag laten zie ik het antwoord in mijn mailbox verschijnen: “Ik mag je nog helemaal niets vertellen want er is geheimhouding voor nodig. Zou je een geheimhouding willen tekenen?”  Wederom staat mijn verse cappuccino koud te worden.

Tja, als mijn nieuwsgierigheid nu niet wordt geprikkeld weet ik het ook niet meer..Na het tekenen van het document, sla ik voor de derde keer een koude kop koffie achterover.

Het verlossende woord

Eindelijk komt de verlossende mail: het gaat om een gloednieuwe SIGMA 105mm F2.8 DG DN Macro | Art-lens in de nieuwe DN lijn; een lens die speciaal voor spiegelloze camera's is gemaakt voortbordurend op de populaire eerdere 105mm macrolens.

Bubbels,bubbels en nog eens bubbels. Geef mij douw, een spinnenweb en een macrolens en ik ben koning te rijk!

Anders dan andere merken die vooral inzetten op features heeft SIGMA ervoor gekozen om ook van deze macrolens een ART lens te maken en de hele ontwikkeling te gebruiken voor nog verdere verbetering van de glas- en dus beeldkwaliteit.

Volgens SIGMA zou deze lens niet alleen één van de scherpste macrolenzen van worden, maar tevens een prachtige bokeh hebben en nagenoeg geen enkele last meer hebben van chromatische aberratie of lensflare.  Wat voor een macro-purist als ik klinkt als muziek in de oren en ik kan niet wachten tot hij mijn kant op komt.

Omdat het enige exemplaar wat in Nederland is voor Sony is gemaakt, krijg ik zowaar een prachtige Sony camera meegeleverd om hem verder te testen. Nu is het wachten op de postbode.

Als een kind zo blij met de 105mm F2.8 DG DN Macro Art

Een paar dagen later is het feest. Als een kind zo blij pak ik het pakje uit. De nieuwe macro lens ziet eruit als je van een ART mag verwachten, voelt degelijk en solide aan. Zonnekap is van kunststof maar klikt perfect op de lens, verre van goedkoop gevoel.

Het monster van Nationaal Park van der Wielen, vooral bij echte macro vergrotingen!

Bediening en gebruiksgemak

Verbaasd kijk ik naar de bediening, dat verdient wat extra aandacht voor ik het veld in ga. Achterop de lens zit een diafragmaring die ook daadwerkelijk meteen het diafragma naar de ingestelde waarde zet. Erg handig als je op het oog de scherptediepte wil controleren want dat is iets wat normaalgesproken nooit kan. Immers, de lens diafragmeert pas op het moment dat je een foto maakt. Natuurlijk hebben veel camera’s de DOF preview knop(scherptediepte controle) waarmee je een lens dwingt te diafragmeren naar de ingestelde waarde tijdens het ‘kijken’. Nadeel daarvan is dat het beeld ook meteen donkerder wordt. Daar komt een mooi voordeel van de spiegelloze camera’s om de hoe zetten, immers, ook in het oculair corrigeert de camera de belichting zodat ik alleen de scherptediepte zie veranderen. Perfect om op het oog fijn af te stellen.

De grote scherptstelring heeft zeker voor macrofotografen, die soms in de meest onmogelijke houdingen werken, een enorme meerwaarde! Foto: Peter le Fefvre.

Verder zit er een ‘click’ knop. Ik moest lachen om deze wat apart aandoende naam, immers iedere knop heeft toch een ‘click’. Maar het blijkt dat je hiermee de diafragmaring kunt laten klikken op de 1/3 stops of volledig traploos kunt zetten. Dat laatste is vooral voor filmen geweldig omdat je daarmee je belichting traploos kan regelen

Diafragmaring

Draai je de diafragmaring helemaal door dan kom je op ‘A’ wat staat voor automatisch. Op dat moment werkt de lens weer als je gewend bent en is het diafragma via de camera in te stellen. Met andere woorden, twee verschillende manieren van werken maar beide aanwezig. En volgens mij heb ik dat nog niet eerder gezien!

Fijnafstelling en autofocus

Wanneer je de lens in Manual Focus zet merk je al snel dat de scherpstelring niet direct de lens bestuurt maar electronisch werkt. Een snelle slag betekent een grote stap maar hoe langzamer je draait, hoe meer je in de fijnafstelling zit. Voor mij als ‘ouderwetse’ fotograaf best wennen maar voor de exacte scherpstelling bij macro is het wel geweldig. De autofocus werkt accuraat maar is niet ontzettend snel, de focus van deze lens is dan ook vooral op glas- en beeldkwaliteit.

In de praktijk

En dus in eerste instantie naar Nationaal Park van der Wielen (mijn tuin) en later de vrije natuur in. Eens zien hoe deze lens presteert.

De trots van Nationaal park van der Wielen: een zeldzame kleine parelmoer vlinder. Klik op de foto om de parelmoervlekken op de vleugels te bekijken.

Het zijn warme dagen met fel zonlicht en veel ADHD insecten, snelle schakelen meteen vraag ik veel van de lens. De autofocus is accuraat maar soms gaat het hem te snel. Gelukkig ben ik zelf sneller met handmatige scherpstelling, zeker omdat dat iets is wat ik normaalgesproken toch al doe. Samen beleven we vele warme uren rennend achter insecten aan, op zoek naar het beste licht..

Heidelibellen of toch niet?

Een paar dagen later neem ik hem mee naar en natuurgebied naast het dorp. Mijn hoop op bedauwde heidelibellen vervliegt snel wanneer blijkt dat lens en ik geen hand voor zien wegens potdichte mist. Als de zon er eindelijk doorheen weet te piepen gaan we alsnog samen aan de slag en ik vermaak mij lange tijd met bedauwde spinnenwebben en piepkleine spinnetjes. Een mooie gelegenheid om de scherpte bij f/2.8 te controleren en te kijken of het mij lukt om de scherpte heel precies te plaatsen. Voordeel van de meeste spiegelloze camera’s daarbij is focus peaking waarbij zelfs inde zoeker met kleurtjes aangegeven wordt of het onderwerp scherp is. Waar is de tijd gebleven dat je alles nog zelf moest doen.

Kleuren van een bedauwd web door het vroege tegenlicht, de scherpte kun je met de SIGMA 105mm F2.8 DG DN Macro | Art heel precies plaatsen.

Liefde voor het bokeh

Zelf werk ik erg graag op lage diafragmawaarden wegens mijn voorliefde voor onscherpte. Dat stelt niet alleen hoge eisen aan de absolute scherpte op het scherpstelpunt, immers, wat scherp is moet ook echt scherp zijn maar ook aan de kwaliteit van de onscherpte, de bokeh. Gelukkig biedt NP van de Wielen meer dan genoeg onderwerpen om dit uitgebreid te testen.

Het spel van scherpte en onscherpte, wat een boterzacht bokeh heeft de 105mm F2.8 DG DN Macro | Art, een genot om te zien!

Conclusie

Eenmaal achter de laptop bekijk ik alle resultaten. Er is voor lightroom nog geen profiel beschikbaar, dat zal op korte termijn wel komen, maar de foto’s zelf geven voor mij geen aanleiding dat ik snel op een correctieprofiel zit te wachten. Ik kan niet veel vignettering of vervorming ontdekken. Let op, dit verhaal is geen absolute review met allerlei technische testen maar mijn gevoel zegt dat deze lens met vlag en wimpel door deze testen zal komen. Kleur, contrast, scherpte, vervorming en chromatische aberratie zijn dik in orde voor wat ik er in de snelheid van kan zien. Ik laat mijn technisch oog dan ook snel varen en richt mij op het leuke deel, namelijk genieten van de beelden…

Kortom, een heerlijke lens om mee te werken. SIGMA, goed gedaan!

Latest Articles

Read more
In dit blog neemt fotograaf Anthea den Hollander je mee in haar verhaal over de Godinnen van de Zee.
Read more
Praktijkverslag van de SIGMA 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary door de zoeker van drie verschillende fotografen. Benieuwd naar hun ervaringen? Je leest het hier!
Read more
De full-frame SIGMA 16-28mm F2.8 DG DN | Contemporary is een samensmelting van uitzonderlijke optische kwaliteit, een lichtsterk en constant diafragma van F2.8 en een robuuste en lichtgewicht body. Het objectief is beschikbaar voor de L- en de Sony E-mo
Read more
© SIGMA Benelux B.V.