Wildlife- en landschapsfotograaf Richard Verroen:

‘Waarom SIGMA? Het zijn de kleuren, de scherpte, de onscherpte… Zo lekker.’

De natuur als adagium

- SIGMA Benelux

Landschaps- en wildlifefotograaf Richard Verroen deelt niet alleen graag zijn passie voor de natuur. Tijdens zijn workshops en fotografiereizen biedt hij zijn deelnemers ook de kans te proeven van al het lekkers dat SIGMA in huis heeft. Wie is Richard? Waar komt zijn passie voor de natuur én zijn liefde voor SIGMA vandaan?  

Mijn liefde voor SIGMA ontstond tijdens een masterclass landschapsfotografie die ik gaf in Zwitserland. Ik fotografeerde altijd veel met een groothoek van een ander merk, een 16-28mm. Een van de deelnemers tijdens die masterclass had een 14mm objectief bij zich. Ik zag zijn beelden en viel direct voor de beeldhoek. Een 14mm geeft echt zo’n ander beeld dan een 16mm. Je zou denken, ‘wat maken die twee millimeter voor een verschil’. Heel veel, weet ik nu.

Terug van die reis ging ik meteen op onderzoek; wat is de beste 14mm die er te koop is? Dat onderzoek bracht mij al snel bij de SIGMA 14mm F/1.8 DG HSM | Art. En niet voor niets. Wat een parel is dat! Afgezien van die 14mm prime ben ik inmiddels ook helemaal weg van de SIGMA 14-24mm F/1.8 DG HSM | Art en de 60-600mm F/4.5-6.3 DG OS HSM | Sports.

Die 14-24mm mocht ik, nog voor de introductie, in het diepste geheim testen. Dat is de 14mm F/1.8 DG HSM | Art in zoom-vorm. Die doet aan kwaliteit echt helemaal niets onder voor die prime. En waarom SIGMA? Het beeld van de SIGMA objectieven is zo ontzettend mooi. Daar zit een bepaald sausje overheen dat zich moeilijk laat omschrijven. Het zijn de kleuren, de scherpte, de onscherpte… Zo lekker!

Liefde voor de natuur

Al op zeer jonge leeftijd trok ik samen met mijn vader heel regelmatig de natuur in en leerde zo allerlei vogels en zoogdieren kennen. Ik kom zelf uit de buurt van Utrecht maar een oom van mij woonde vlak bij de Biesbosch. Met hem ging ik er vaak op uit in zowel de Dordtse- als de Brabantse Biesbosch. Zo werd mijn liefde voor de Biesbosch aangewakkerd. Dat vuur is nimmer gedoofd. Niet voor de natuur als geheel en voor de Biesbosch in het bijzonder

Ik noem het de West Europese Amazone. Door het getijdenverschil in dat gebied, is daar het hele jaar door water, ook bij strenge vorst. Daardoor trekken veel én veel verschillende soorten vogels vanuit de weide omgeving naar de Biesbosch om te foerageren. Je kan in de Biesbosch dus eigenlijk altijd mooie dierenfoto’s maken. En niet alleen van dieren. Ook de landschappen zijn er prachtig met die ondergelopen stukken land. En of je er nu komt in de lente, de zomer, de herfst of de winter, elk jaargetijde is er mooi!

Inmiddels ken ik er ieder plekje, en weet precies waar je op welk moment moet zijn om de mooiste beelden te maken. Ik geef er ook al jaren workshops. Met name gericht op het landschap maar dieren pak ik uiteraard mee wanneer ik die tegenkom. Maar ik ben tijdens mijn workshops vooral intensief bezig om deelnemers te leren hoe ze een landschap kunnen lezen. Wildlife is voor een workshop lastig. Het blijft wild en de kans dat je het niet ziet is en blijft altijd groot. Dat levert dus al snel teleurstellingen op, daarom richt ik mij tijdens de workshops en masterclasses met name op het landschap.

Overigens zou ik niet kunnen kiezen tussen wildlife – of landschapsfotografie. Ik vind het allebei even leuk. Vroeger deed ik alleen maar dieren, later kwamen daar de landschappen bij. Landschapsfotografie is natuurlijk een compleet andere tak. Met dieren is het zaak snel te handelen, geduldig te zijn… Heel dynamisch. Met landschappen daarentegen heb je alle tijd. Je moet alleen het licht steeds goed in de gaten houden, maar het landschap zelf loopt niet weg. Je kan heerlijk op zoek gaan naar de juiste, meest aansprekende compositie. Dat maakt het een totaal andere discipline. Landschapsfotografie is veel minder gejaagd en brengt rust.

Wanneer ik in de Biesbosch ga fotograferen en er is een mooie wolkenlucht, ga ik het eerste half uur of uur voor landschappen. Zijn er geen mooie wolkjes in de lucht - zonder mooie wolkjes voor mij geen landschapsfotografie - dan ga ik meteen over op dieren. Ik neem daarom ook altijd al mijn objectieven en filters mee. Echt, je wilt niet weten waar ik altijd mee aankom… Sowieso met drie body’s. Op een daarvan zit de  14mm prime, op de ander de 60-600mm en op de derde een tele-prime. Ik heb altijd alles bij de hand.

Wat tele-zoom objectieven betreft is er geen betere dan de SIGMA 60-600mm Sports. Afgezien van de heerlijke kleuren en achtergrondonscherpte, is het zo’n enorm dynamisch objectief. Je kan er werkelijk alles mee doen. En hij is van begin tot einde, van 60 tot en met 600mm, ragscherp.

Daarnaast maak ik sinds kort gebruik van de SIGMA 500mm f/4 DG OS HSM | Sports. Die is superscherp, razendsnel en heeft een heerlijke bokeh.

Hij ligt bovendien heel prettig in de hand en lijkt wat gewicht betreft niet zwaarder dan de 60-600mm. Dat is hij wel, maar dankzij de bouw en de verdeling van het gewicht voelt hij relatief licht. Ik doe dat eigenlijk nooit maar je zou er mee uit de hand kunnen schieten. Heel recent heb ik er onder andere een havik mee gefotografeerd in de regen. Je kunt zelfs de kleinste miezer druppeltjes op de veren tellen. Echt zo scherp.

Zelf proeven

Dat zeggen is één, ik laat dat mensen ook graag zelf ervaren. Daarom bied ik in samenwerking met SIGMA alle deelnemers aan om tijdens mijn workshops en fotografiereizen van de gelegenheid gebruik te maken om te proeven van al het lekkers dat SIGMA in huis heeft. Er gaan altijd extra koffers met objectieven mee. Want als gezegd, je kan wel zeggen hoe goed een objectief is, je moet het mensen zelf laten zien en ervaren.

Over Richard Verroen

Richard Verroen fotografeert al sinds zijn achtste. Op zijn twaalfde kocht hij zijn eerste DSLR-camera waarmee hij direct de natuur indook. Eerst richtte hij zich voornamelijk op vogels, later kwamen daar zoogdieren en landschappen bij. De periode voor zonsopkomst en zonsondergang zijn de favoriete momenten van Richard om te fotograferen. Helemaal wanneer je in die periode speciaal gedrag van dieren kan vastleggen. Naast de Nederlandse Biesbosch, door Richard getypeerd als de West Europese Amazone, is hij gek van verre reizen. Zo fotografeerde hij in het tropische regenwoud en in het poolgebied. Naast workshops organiseert Richard fotoreizen in Europa, onder andere naar zijn geliefde Zwitserland.  

Op de website van Richard vind je alle informatie over de workshops en de reizen die hij organiseert.

Latest Articles

Lees meer
Architectuurfotograaf Andy Hendrata gaat een dag op pad met de SIGMA 15mm F1.4 DG DN DIAGONAL FISHEYE | Art
Lees meer
De SIGMA 500mm F5.6 DG DN OS | Sports, heldere, scherpe beelden en verbazingwekkende mobiliteit.
Lees meer
Eventfotograaf Menno van der Veen voelt de SIGMA 15mm F1.4 DG DN DIAGONAL FISHEYE | Art aan de tand en is er zéér over te spreken.
Lees meer
© SIGMA Benelux B.V.