Automotive fotografie met de SIGMA 35mm F2 DG DN | Contemporary

- Sebastiaan de Vries

"Eenmaal vertrouwd met de SIGMA 35mm F2 DG DN | Contemporary was het één groot feest"​

Professioneel fotogaaf Sebastiaan de Vries is actief onder de naam Smooth Sailor Productions. Zijn motto is: A smooth sea, never made a skilfull sailor. Een motto dat ook prachtig aansluit bij de shoot die hij recent deed met de kersverse SIGMA 35mm F2 DG DN Contemporary (E-mount). Lees snel zijn verhaal.     

“Toen Sigma mij vroeg dit nieuwe objectief te testen, ben ik direct gaan nadenken over de vraag: wat past er bij een klassiek en super scherp 35mm objectief? Al snel kwam ik uit bij een sportieve shoot. Wat te denken van een stoere, ruige, snelle en sportieve BMW? Dat bracht mij bij een van mijn klanten; BMW! Die stelde voor deze shoot een BMW M440 I X-drive beschikbaar. Hoe dik wil je het hebben? Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Die vond ik in de NDSM-werf in Amsterdam. Voor iemand die normaal gesproken eigenlijk helemaal niet zo’n planner is, had ik het allemaal goed gepland. Ik had me zelfs verdiept in het weer voor die dag…   

Ik hoor je denken: iemand die normaal gesproken niet zo’n planner is? Natuurlijk doe ik voor iedere shoot een basisplanning. Maar ik bind me liever nergens aan vast. Ik blijf graag flexibel. Ik vind het heerlijk om er gewoon in te stappen en te kijken waar ik terecht kom. Oké, wat kunnen we hier en nu maken? Wanneer je te planmatig te werk gaat, ligt krampachtigheid op de loer. Wanneer jouw uitgedachte plan dan om welke reden ook niet lukt, heb je geen oog meer voor andere opties. Daarom hou ik het graag open. Dat voorkomt ook teleurstellingen. Wanneer ik vooraf alles van A tot en met Z plan, heb ik juist het gevoel dat ik dingen misloop omdat ik dan geen oog meer heb voor dingen die zich op het uur U aandienen. Dingen die misschien nog wel veel toffer zijn dan dat wat je vooraf in mind had. Juist door zijpaden in te slaan, kom je gave, onverwachtse dingen tegen. Met andere woorden; de omweg is veel mooier! Je ziet meer langs een weg die je niet kent. En natuurlijk, voor een shoot als deze, moet je een en ander plannen. Het was een serieuze shoot en er werd natuurlijk iets van me verwacht. Maar als gezegd, ik timmer de boel nooit dicht. Juist dat houdt me scherp en creatief.

Gevecht

Op de dag van de shoot was het overigens wel een behoorlijke puzzel. Ik schiet zelf met een Nikon spiegelreflex camera. Met die camera kan ik lezen en schrijven. Voor deze shoot moest ik aan de slag met een Sony systeemcamera. Een camera die voor mij totaal onbekend was. Ik moest dus zowel de camera als het objectief leren kennen. Ik ben gewend te werken met SIGMA objectieven uit de ART lijn. Stevige bonken die uitstekend passen bij het formaat van mijn handen! Nu moest ik met die kolenschoppen van mij aan de slag met een super compact setje…

Zoeken naar het licht

Wanneer ik eenmaal op locatie ben, ga ik direct op zoek naar het mooiste licht. Hoe en waar valt dat licht en wat ga ik daar mee doen? Dat vind ik gaaf. Ik hou ervan om met het natuurlijke licht te spelen. In het geval van de SIGMA shoot ben ik vervolgens kennis gaan maken met mijn object, de BMW. Hoe lopen de lijnen en de vormen van die auto? Hoe valt het licht daarop? Wat doet dat met het beeld en de lijnen van die auto? Je moet elkaar leren kennen voordat je echt aan de slag kan. Pas wanneer je elkaar doorhebt, kan je vlammen. Die benadering hanteer ik bij iedere shoot die ik doe. Dan pad kan ik er de emotie inleggen die voor mij nodig is om echt iets neer te zetten.  

De SIGMA 35mm F2 DG DN Contemporary in de praktijk

Mijn favoriete objectieven zijn de 24-70mm en de 70-200mm. Dat zijn mijn kindjes! Toen ik enkele jaren terug echter kennis maakte met de SIGMA 85 mm F1.4 DG HSM ART ben ik primes echt gaan waarderen. Met een prime moet je in de regel meer en harder werken maar wanneer je hem eenmaal in de vingers hebt, is het geweldig. De outcome is zo mooi! Met de 35mm F2 DG DN Contemporary moest ik ook echt wel even zoeken. In mijn hoofd was hij wijder dan gedacht. Met een zoom ben je gewend om doorkijkjes te fotograferen, met een prime moet je anders gaan kijken en op zoek gaan naar beelden die bij die bewuste prime passen. Toen ik die had gevonden, was het een groot feest om met dit objectief te werken!

Afgezien van zijn vette, classic look, is hij super compact maar hij voelt geweldig. Met dit objectief kan je de hele wereld aan. Het voelt als een machtig apparaat. De diafragma ring op het objectief zelf maakt het geheel af. Als je dat eenmaal doorhebt, is de workflow geweldig. Je kijkt door je zoeker, draait aan de diafragma ring en je ziet direct wat er gebeurt met je beeld. Dat is echt waanzinnig. Dus yes, ik ben verkocht. Het was zoeken, maar het heeft me gebracht wat ik zo graag  neerzet, een super dik en positief eindresultaat. Daar hou ik van, een positieve look! Zeker ook in de huidige tijd. Die kan wel wat positiviteit gebruiken.”

Latest Articles

Lees meer
In juli van dit jaar lanceert SIGMA het eerste objectief voorzien van de Canon RF Mount
Lees meer
“Gewapend” met drie SIGMA objectieven gingen Patrick (33) en Orla (30) Slegtenhorst recent het avontuur tegemoet.
Lees meer
Architectuur- en kunstfotograaf Andy Hendrata test de SIGMA 50mm F1.2 DG DN | Art
Lees meer
© SIGMA Benelux B.V.