“Dat wat je lief hebt, wil je beschermen”

Beeldmaker Marco Vet over zijn missie en zijn favoriete SIGMA lens

- SIGMA Benelux

“Ik kan de wereld niet redden in mijn eentje, maar ik kan met mijn beeldverhalen mensen wel inspireren om belangrijke stappen te zetten voor een betere, gezondere wereld.” Aan het woord is beeldmaker Marco Vet. Wie is deze gepassioneerde man én waarom werkt hij zo graag met de SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art? 

Wanneer we kijken naar het werk van Marco Vet zien we een grote diversiteit aan beeld, zowel onder water, boven water als vanuit de lucht, én zowel foto- als videografie. Marco: “Als beeldmaker laat ik mij leiden door verhalen én door technologie. Om mijn beeldverhalen te versterken, zoek ik altijd naar technologieën die dat mogelijk maken. Een jaar of tien geleden zagen we de eerste bruikbare commerciële drones op de markt komen. Ik zag direct de geweldige mogelijkheden van deze technologie. Amper een paar maanden later maakte ik samen met mijn toenmalige compagnon het verschil met dronebeelden op de grote festivals in Nederland. Inmiddels is de drone niet meer weg te denken in mijn werk. Het is een geweldige en krachtige tool waarmee verhalen aan kracht en rust winnen.”

Baanbrekend

“Datzelfde geldt voor onderwaterbeelden”, vervolgt Marco. Tijdens een wereldreis, vijf jaar geleden, maakte hij zijn eerste duik. Snel daarna volgde ook de eerste beelden van zijn hand onderwater. “Tijdens het duiken, werd ik meer dan ooit geconfronteerd met de kwetsbaarheid van onze planeet. Hoe? Ik zag er onder andere met eigen ogen de gevolgen van de stijgende watertemperatuur van onze oceanen, een gevolg van de klimaatverandering. Zo kwam ik kilometers aan uitgestorven rif tegen. Dat gebeurt al bij een temperatuur stijging van 1 graden. Ik kende de verhalen hierover, ik was me ervan bewust maar zodra je dat met eigen ogen ziet…. Die verhalen wilde en moest ik ook vertellen en dus voegde ik het maken van onderwaterbeelden toe aan mijn palet.”

“Volgend jaar wil ik graag een verhaal gaan maken over een baanbrekende methode om koraal sneller te laten groeien, micro fragmentatie genoemd”, vervolgt Marco. “Hierbij worden kleine stukjes koraal gecultiveerd. Koraal is fragiel en groeit langzaam. Door gebruik te maken van deze methode, groeit het koraal 50 procent sneller dan op natuurlijke wijze. Ook wordt er op deze wijze koraal ontwikkelt dat beter bestand is tegen warm water om zo de overlevingskansen te vergroten. Als iemand me in contact kan brengen met mensen die hierbij betrokken zijn, dan hoor ik het graag…”

Inspireren

Het woord is al gevallen; klimaatverandering. Het is wat Marco betreft het voornaamste topic van vandaag de dag. “Er is geen tweede aarde en dus is het aan ons om heel goed voor de aarde te zorgen. Wij hebben met zijn allen de verantwoordelijkheid om de aarde leefbaar te houden. Voor ons maar zeker ook voor toekomstige generaties. En nee, ik ga niet in mijn eentje de wereld redden maar als ik met mijn beelden en verhalen mensen kan inspireren om belangrijke stappen te zetten voor een betere wereld stemt mij dat tevreden.”

Het mag geen verrassing zijn dat de partijen voor wie Marco werkt, aansluiten bij zijn missie. Zo werkt hij onder andere voor The Seaweed Farmers, een zeewierboerderij in de IJmond. Marco: “Dit bedrijf maakt positieve impact en biedt een alternatief voor de vleesconsumptie. Zeewier is een wonderplantje, omdat het niet iets wegneemt van de planeet, maar juist toevoegt. Zo is er geen bemesting of zoet water nodig om het wier te laten groeien. Daarnaast neemt zeewier niet alleen veel fantastische nutriënten op uit het water, het vangt ook stikstof en CO2 af en zet het om in zuurstof. Het is dus een geweldige biofilter.”

Harten openen

Ook tijdens zijn reizen is Marco altijd op zoek naar verhalen die zijn eigen blik versterken en verruimen. Zo had hij begin dit jaar, tijdens een roadtrip door Nieuw Zeeland met zijn verloofde en zijn schoonouders, mooie ontmoetingen met de oorspronkelijke bewoners van het land, de Maori.  “Zij hebben een prachtig woord, Tiaki. Vrij vertaald staat dat woord voor zorg, behoud en bescherming van mens, dier en natuur, de Tiaki promise. Voor de Maori staat hun omgeving, de natuur, gelijk aan het bloed door onze aderen. We kunnen simpelweg niet zonder. Voor hen heeft iedere rivier, iedere berg, iedere boom een verhaal dat hand in hand gaat met hun eigen plaats hier op de wereld. Dat verhaal sluit helemaal aan bij mijn beeld én mijn verhaal. Het verhaal dat ik zo graag wil vertellen. We moeten voor elkaar zorgen, voor de plek waar we wonen, voor de natuur…  Wanneer je mensen in contact kan brengen met de schoonheid van de natuur én met positieve verhalen om die natuur en daarmee dus onze omgeving te beschermen, kan je een verandering teweeg brengen. Dat wat je lief hebt, wil je beschermen. Dat is de kern van wat ik doe, in de hoop harten te openen bij de mensen die het zien.”

SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art


Een veel gebruikte tool van Marco is de SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art. Ook tijdens de trip in Nieuw Zeeland schoot hij duizenden beelden met deze lens in combinatie met een Canon EOS R. “Momenteel ben ik druk bezig om de beste beelden te selecteren maar eigenlijk is ieder beeld dat ik schiet met de 24-70mm raak. Zowel onder- als bovenwater. Hij is super snel én over zijn gehele bereik super scherp. De kwaliteit van een prime-lens gegoten in een super veelzijdige body.”

Alle beelden bij deze blog zijn door Marco geschoten tijdens zijn meest recente trip met de SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM | Art

Over Marco

In een tijd waarin de roep om positieve verandering luider klinkt dan ooit tevoren, is beeldmaker Marco Vet vastbesloten zijn positieve verhalen te gebruiken als een krachtig tegenwicht. Het gaat niet alleen om het vastleggen van beelden, maar om het openen van harten en geesten. Door de schoonheid van de natuur én de hoopvolle acties van changemakers waarvoor Marco werkt te tonen, hoopt hij anderen aan te zetten tot actie. Marco: “Onze wereld heeft behoefte aan hoop, moed en positieve prikkels.” Hij gelooft oprecht dat zijn beelden de kracht hebben om deze boodschap over te brengen en zo de wereld verder te helpen op het pad van positieve verandering.  

Wil je meer weten over Marco en zijn werk, check dan zijn website of bezoek zijn instagram account

Latest Articles

Lees meer
Uitgebreide praktijktest met de SIGMA 28-45mm F1.8 DG DN | Art
Lees meer
Met de 28-45mm F1.8 DG DN | Art komt SIGMA opnieuw met een primeur, te weten 's werelds eerste full-frame zoomlens met een constante maximale diafragmaopening van F1.8.
Lees meer
Met de 24-70mm F2.8 DG DN II | Art lanceert SIGMA een klassieker in een totaal vernieuwd jasje.
Lees meer
© SIGMA Benelux B.V.