De kersverse SIGMA 35mm F2 DG DN | Contemporary & SIGMA 65mm F2 DG DN | Contemporary in de praktijk

De kersverse SIGMA 35mm F2 DG DN | Contemporary & SIGMA 65mm F2 DG DN | Contemporary in de praktijk

- SIGMA Benelux

Met de opkomst van de systeemcamera is de balans tussen (optische) prestaties en formaat nog belangrijker geworden. Deze trend heeft de vraag naar compacte en hoogwaardige objectieven flink opgestuwd. Als antwoord op deze vraag, introduceert SIGMA een nieuwe serie objectieven die deze eigenschappen combineert: de SIGMA I Series. De SIGMA 35mm F2 DG DN | Contemporary en de SIGMA 65mm F2 DG DN | Contemporary zijn de eerste “wapenfeiten” in deze lijn.

‘Yes! Dit zijn de beelden die ik wil maken’

‘Ik was direct onder de indruk van de beelden in mijn zoeker. Deze objectieven weerspiegelen exact wat ik wil laten zien.’ Aan het woord is sport- en lifestylefotograaf Wouter Roosenboom. Hij ging, nog voor de officiële lancering, een weekeinde aan de slag met de kersverse SIGMA 35mm F2 DG DN | Contemporary en de SIGMA 65mm F2 DG DN | Contemporary.

Gevoelsfotograaf

De stijl van Wouter laat zich typeren als rauw en puur. Hij is wars van glitter en glamour en techniek en regels laten hem koud. Gevoel, daar draait het om in zijn fotografie. Wouter: ‘Ik geloof niet dat een goede kunstenaar zich ooit heeft laten leiden door regels. Ik maak mijn eigen werk en laat me liever niet vangen door welk keurslijf dan ook.’

Zoals hij ook amper kijkt naar het werk van collega-fotografen. Of toch? ‘Er is één fotograaf die ik volg en enorm waardeer, sportfotograaf Klaas-Jan van der Weij, de man ook die mij heeft geïnspireerd dit vak in te gaan. Hij kiest altijd zijn eigen pad, precies wat hij mij ooit heeft toegefluisterd: ga op zoek naar je eigen stijl. Om die reden kijk ik ook liever niet naar het beeld van andere fotografen. Iedere foto die ik maak, heb ik zelf bedacht. En misschien is die foto al duizenden keer gemaakt, maar als gezegd, ik heb hem zelf bedacht.’

Klassieke looks

Over de nieuwe SIGMA objectieven is Wouter erg enthousiast. ‘Dat begon al thuis bij het uitpakken. Dat was een genot op zichzelf. Hoe bijzonder is het om iets in je handen te hebben dat bij het publiek nog totaal onbekend is? Dat gaf me echt een speciaal gevoel. Ik was bovendien al direct onder de indruk van de klassieke looks, mede dankzij de diafragma ring, en de compactheid van deze objectieven.’

‘Het gemiddelde glas van SIGMA is een stuk forser’, vervolgt Wouter. ‘Wanneer ik bijvoorbeeld mijn geliefde 85mm F1.4 DG DN | Art objectief gebruik in combinatie met mijn Sony A9 zijn de verhoudingen wat uit balans. Met deze nieuwe, compacte objectieven klopt de combinatie. Dat werkt niet alleen zeer prettig, het maakt je als fotograaf bovendien minder opvallend. En ja, voor de wijze waarop ik fotografeer, kan dat een voordeel zijn. En natuurlijk, met een 35- en een 65mm moet je vrij dicht op de huid van je onderwerp kruipen. Dan komt een wat compacter objectief minder intimiderend over, minder in your face. Voor sommige mensen kan dat echt een ding zijn, zo’n man voor je neus met zo’n dikke lens...’

Voor de shoot met de kersverse SIGMA 35mm F2 DG DN | Contemporary en de SIGMA 65mm F2 DG DN | Contemporary koos Wouter voor twee bijzondere atleten, een skateboarder en een inlineskater. Met de skateboarder ging hij aan de slag tijdens het eerste ochtendlicht in een skatepark in zijn hometown Maastricht, de inlineskater “ving” hij op de Werf in Amsterdam, het terrein van voormalig scheepswerf NDSM. ‘Op die locatie wilde ik ook zeker de Urban sfeer vangen, maar het skaten moest centraal staan. Om die reden ben ik echt heel dicht op de details gaan zitten, ergens tussen documentair en marketing in. Tijdens de shoot in Amsterdam was het weer bovendien ook niet goed genoeg om verder uit te zoomen. Daarom besloot ik zeker tijdens die shoot om echt op de details te focussen.’

Ragscherp

De brandpuntafstand van 65mm was helemaal nieuw voor Wouter. Bij de SIGMA 65mm F2 DG DN | Contemporary moest hij dan ook even zoeken naar de mooiste en meest geschikte werkafstanden. ‘Al snel zag ik dat je met dit objectief ook lekker dicht op je onderwerp kan kruipen waarbij hij een prachtige scherptediepte produceert. Tegelijkertijd kan je "hem" ook als een kort tele-objectief inzetten. En ook dan, wanneer je wat meer afstand neemt van je onderwerp, blijft hij ragscherp. Ik heb portretten gemaakt, en ja, daarin blinkt hij ook echt uit, waarbij je de huidhaartjes kan tellen. Die SIGMA 65mm F2 DG DN | Contemporary is echt zo scherp als een mes. Datzelfde geldt voor de 35mm.’

‘Heel eerlijk, dat had ik niet verwacht. Ze doen op geen enkele wijze onder voor de kwaliteit zoals ik die ken van de zwaardere broers uit de Art serie van SIGMA. Ik ga ze dan ook zeker aanschaffen. Voor bepaalde series, waarbij compact en licht een pré zijn, zijn deze twee dé uitkomst. De kwaliteit van de Art serie in een lichte, compacte jas!’

Wat spreekt Wouter, los van deze twee nieuwkomers, zo aan het glas van SIGMA aan?|

‘Het eerste Sigma objectief waarmee ik een aantal jaren geleden aan de slag ging was de 50mm F1.4 DG HSM | Art. Sindsdien ben ik verkocht. Het zijn met name de tinten, de scherpte en de onscherpte die mij erg aanspreken. Die passen helemaal bij mijn stijl én mijn smaak. Nadat ik die 50mm eenmaal had, ben ik langzaam maar zeker al mijn glas gaan vervangen voor SIGMA objectieven.’     

Terug naar de nieuwkomers. Op bijna verontschuldigende wijze benadrukt Wouter nogmaals dat hij fotografeert op gevoel. ‘Ik ben niet het type fotograaf dat een lens op technisch vlak gaat ontleden. Ik kijk puur en alleen naar de outcome: past die bij mijn stijl en mijn smaak. Of ze werkelijk van hoek tot hoek scherp zijn en dat soort zaken laat ik graag aan andere testers over. Bij deze objectieven ging het als volgt: ik schroefde ze op mijn camera, ging aan de slag, bekeek de beelden door mijn zoeker en dacht;  Yes! Dit zijn de beelden die ik wil maken. Wat mij daarnaast erg aanspreekt, is de al benoemde diafragmaring op de objectieven. Daarmee bepaal je snel en eenvoudig je diafragma. Dat maakt dat je tijdens het fotograferen nog meer kan spelen met het licht.’   

‘Deze objectieven weerspiegelen exact wat ik wil laten zien’, vervolgt Wouter. ‘En ja, ik heb stiekem ook al een favoriet, de 65mm. Het brandpunt 35mm kende ik al. Dat maakte de zoektocht naar beeld met dat objectief minder ingewikkeld. Je kent dat kader, je weet wat een dergelijk brandpunt doet. Die 65mm vond ik spannender. Met name ook voor portretten is dat een geweldenaar. Daar ga ik hem vanaf nu absoluut voor inzetten. Maar ook voor marketing- en kleding shoots waarbij het draait om de details. Daarvoor is dit objectief gemaakt.’

Conclusie? 

‘Als ik zie wat ik in één weekeinde al heb kunnen maken met deze twee... Dat beloofd nog wat voor de toekomst. Dit duo vormt een absolute aanvulling op het glas dat ik al heb. En ik weet nu ook dat ik geen enkele twijfel hoef te hebben over de kwaliteit. Ik kan ze met een gerust hart inzetten. Dat is ook direct de belangrijkste conclusie: deze objectieven gaan je niet teleurstellen.’

Bekijk hier alle foto's

Latest Articles

Lees meer
Uitgebreide praktijktest met de SIGMA 28-45mm F1.8 DG DN | Art
Lees meer
Met de 28-45mm F1.8 DG DN | Art komt SIGMA opnieuw met een primeur, te weten 's werelds eerste full-frame zoomlens met een constante maximale diafragmaopening van F1.8.
Lees meer
Met de 24-70mm F2.8 DG DN II | Art lanceert SIGMA een klassieker in een totaal vernieuwd jasje.
Lees meer
© SIGMA Benelux B.V.