Eindelijk weer op het podium!

Eindelijk weer op het podium!

- Menno van der Veen

“Wat heb ik dit gemist!!” Dat was het eerste wat ik dacht toen ik de Laxness Arena in liep. Een stadion gevuld met een podium, goed geluidssysteem en dansende mensen. Het voelde als thuis komen na een veel te lange reis. Eindelijk mocht ik weer los gaan met mijn camera en D-Block & S-te-Fan schieten op Madness XXL in Keulen.

In de laatste 6 maanden heb ik wel kleine shoots en opdrachten gedaan, bijvoorbeeld een silent disco waarbij men moet zitten of een zakelijk event met vaste tafelindeling. Maar dit was weer even zoals vanouds een “echt feest”.

Nieuwe gear

Toen ik eind februari mijn bodies upgrade naar twee keer een Sony a9II was dat hiervoor! Eindelijk mocht ik ze weer gebruiken op een “echt” podium. Ook had ik van SIGMA speciaal hiervoor 3 lenzen meegekregen. De Sigma 14-24mm F2.8 DG DN, de Sigma 35mm f/1.2 DG DN en de Sigma 85mm f/1.4 DG DN.

De 14-24 is een oude bekende maar de 85mm en 35mm had ik nog nooit mee geschoten. Omdat het licht niet altijd even goed is in een stadion (vooral backstage niet) was ik erg benieuwd hoe beide het zouden doen.

Of de autofocus het bij zou kunnen houden en of vooral of de Eye Autofocus zijn werk zou kunnen doen. Spoiler alert: Zonder enige moeite! Het mooie van de SIGMA DG DN objectjeven voor systemcamera’s, is de AFL-knop op de lens, deze is programmeerbaar zodat je zelf een functie kan toewijzen. Voor mij was dit de Eye AF functie. Dat houdt in dat zodra ik de knop op de zijkant van de lens indruk gaat hij opzoek naar een oog om op scherp te stellen.

Business (not) as usual

Natuurlijk was alles wel even anders, bezoekers konden bijvoorbeeld met vrienden een “Cube” kopen om daarin te mogen staan en te dansen. Wij moesten in de gangen en onderweg naar het podium een mondkapje op. Maar verder was het business as usual.

SIGMA 35mm F1.2 DG DN Art, 1/160, F1.2 en ISO 2000

De zaal in, sfeer proeven

Voordat wij het podium mochten betreden zijn we de zaal in gegaan om de dj’s voor ons te bekijken en even sfeer te proeven. Sub Zero Project draaide voor ons en zodra we de zaal in liepen had iedereen een smile van tot oor, tenminste dat had ik wel! Of de rest dat ook had kon ik lastig zien door de mondmaskers maar de lichaamstaal sprak boekdelen! Toen we weer een beetje gekalmeerd waren hebben we even gekeken wat de special effects deden. Was er vuur? Hoe ziet het ledscherm er uit? Hoe is het licht? Maar dit was allemaal prima in orde.

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art, 1/60, F1.4 en ISO 1250, met EYE AF!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Na de zaal gezien te hebben was het tijd om ons te gaan voorbereiden. Voor mij hield dat in dat ik mijn andere lenzen ging pakken en voor DBSTF betekende dat eerst nog even een interview met Hard News. Aangezien ik mijn lenzen snel gevonden had kon ik tijdens dit interview de Eye AutoFocus weer testen.

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art, 1/100, F1.4 en ISO 500

Tien minuten voor tijd liepen we weer terug naar het podium. In de gang nam ik al lopend snel wat foto’s. Zoals je bij de foto hieronder kan zien was het aardig donker in de gang, maar door mijn iso omhoog te gooien naar 4000 kon ik toch nog schieten. De 35mm had geen moeite met focussen in deze slecht belichtte omgeving. Zelfs voordat ik mijn iso omhoog had geschroefd, had de camera al de focus focus al gevonden! Op het podium was het ook donker maar door wat licht van van alle apparatuur af kwam kon mijn iso gelukkig weer omlaag en weer wist Eye AF het oog te vinden. Dit ondanks dat ik van de zijkant schoot en er maar een heel klein beetje licht was.

SIGMA 35mm F1.2 DG DN Art, 1/60, F1.4 en ISO 4000

Uitdagende omstandigheden

Een van de dingen waar ik let als ik een dj schiet, is om niet alleen de dj op het podium te schieten maar ook de locatie zelf en de mensen die losgaan. Zeker omdat dit zo’n uniek event was, was ik hier nu nog meer op gericht. Ik wilde laten zien hoe de zaal bij zo’n Corona-proof event is ingedeeld maar ook hoeveel plezier mensen hebben. Ik ga dus op zoek naar hoeken om de hele zaal vast te leggen en ik zoek mensen die mee doen op de muziek door bijvoorbeeld handen om hoog te steken. Ondanks dat een donkere zaal was, heb ik de twee foto’s hieronder op een lage iso kunnen schieten. De overzichtsfoto omdat ik deze op 1/10 heb geschoten. Aangezien het podium niet beweegt heb ik geen hoge sluitertijd nodig en in combinatie met de stabilisatie van mijn Sony a9II kan ik op 1/10 handheld schieten. De zwart wit op iso 200 omdat ik wist dat ik de bezoekers als silhouet wilde hebben en dus donker moest hebben. Door mijn Electronische Viewfinder kon ik mijn belichting bijdraaien totdat ik dit effect bereikt had

SIGMA 14-24mm F2.8 DG DN Art, 1/10, F2.8 en ISO 100

Toen ik mijn overzichtjes had ben ik weer terug gelopen naar het podium, onderweg schoot ik nog wat losgaande mensen. Ondanks dat het donker was en ik afhankelijk was van het licht van het podium kon de 85mm het oog van het meisje met de telefoon makkelijk vasthouden, de jongens om haar heen zwaaiden met hun armen maar hij bleef het oog zonder moeite tracken.

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art, 1/320, F1.4 en ISO 3200

Als fotograaf je plek kennen

Eenmaal op het podium kregen de mannen een gouden plaat voor de track Angels & Demons. Ik richtte mijn camera en Eye AF deed de rest.

SIGMA 35mm F1.2 DG DN Art, 1/125, F1.2 en ISO 800

Omdat ik als fotograaf van de dj’s te gast ben op een feest ken ik mijn plek, toen de fotograaf van de organisatie weer op het podium kwam ben ik er vanaf gegaan om vanuit de zaal nog wat foto’s te maken. Toen ik in het publiek stond gingen alle lampjes de lucht waardoor weer een silhouet kon schieten van de dj booth. Toen ik daarna naar de andere kant van de zaal liep ging net de CO2 af. 35mm is fijn voor dit soort overzichtjes omdat het niet vervormd is door de wide angle/fish lenzen die vaak gebruikt worden maar toch wijd genoeg is om alles te laten zien.

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art, 1/200, F1.4 en ISO 800

Het einde van de show kwam in zicht en er werd nog even een schepje boven op gedaan qua effecten. Het vuur ging nu steeds vaker aan waardoor ik mooi een plekje kon vinden voor mijn laatste overzicht en de laatste shots van de dj booth

SIGMA 14-24mm F2.8 DG DN Art, 1/20, F2.8 en ISO 100

Aan al het goede komt een einde

Helaas zat het er hierna weer op en was het feest in Keulen weer voorbij. Met een smile van oor tot oor gingen we van het podium af om alles weer in te pakken. Ik kon het alleen niet laten om alvast snel wat te editten in de kleedkamer en natuurlijk kijken hoe de lenzen het gedaan hebben in deze omstandigheden. Op een groot scherm ziet het er allemaal nog beter uit dan op mijn camera.

Zwaar onder de indruk scrolde ik door de foto’s, bijna geen enkele foto was onscherp. De 35 en 85 hebben alle ogen weten te vinden in het donker. Zelfs onder deze omstandigheden waren alle ogen scherp. Dat mag je natuurlijk ook verwachten van deze lenzen, maar om op f/1.2 het oog te weten te vinden en de focus vast te houden is een diepe buiging waard!

Al met al ben ik super onder de indruk van de lenzen! De autofocus heeft met geen seconde in de steek gelaten. Eye/gezicht AF werkte super goed, zelfs op grote afstand waarbij de lens logischerwijs moeite zou hebben om een oog te vinden (omdat die natuurlijk heel klein zijn op afstand) wisten toch een gezicht te vinden en vast te houden.

Tijdens de shoot heb ik eigenlijk alleen maar op f/1.2, f/1.4 en f/2,8 geschoten, dit omdat het een donkere zaal was. Maar thuis heb ik natuurlijk gekeken wat er gebeurd met de scherpte als je de lens bijdraait naar bijvoorbeeld f/4-5,6. Aangezien ik al super onder de indruk ben van de scherpte wijd open, hoef ik vast niet uit te leggen hoe dat was….. ;)

Mochten er vragen zijn over de lenzen of andere dingen uit deze blog, stuur mij dan een berichtje op een van mijn socials!

Latest Articles

Lees meer
Uitgebreide praktijktest met de SIGMA 28-45mm F1.8 DG DN | Art
Lees meer
Met de 28-45mm F1.8 DG DN | Art komt SIGMA opnieuw met een primeur, te weten 's werelds eerste full-frame zoomlens met een constante maximale diafragmaopening van F1.8.
Lees meer
Met de 24-70mm F2.8 DG DN II | Art lanceert SIGMA een klassieker in een totaal vernieuwd jasje.
Lees meer
© SIGMA Benelux B.V.