Praktijktest met de SIGMA 18-50mm F2.8 DC DN | Contemporary

- SIGMA Benelux

Met de lancering van de SIGMA 18-50mm F2.8 DG DN | Contemporary voegt SIGMA een nieuwe, veelzijdige parel toe aan de Contemporary serie. Fotograaf Andrew Stripp, onder andere bekend om zijn Amsterdamse cityscapes, voelde deze compacte alleskunner aan de tand. Hij keerde terug met een enthousiast verhaal én met een prachtige, gevarieerde reeks beelden. Hij typeert de lens als ‘Pretty Phenomenal’.    

Straatfotografie, portretten, natuur- en stadslandschappen… Wat kan je met dit lichtsterke objectief eigenlijk niet? Met een geweldige zoomrange van 18 tot en met 50mm is het een echte alleskunner. Hij is beschikbaar in L-mount en Sony E-mount. Ik maakte gebruik van de E-mount in combinatie met een Sony A6500. Een droom combinatie! 

BTS-foto: Alejandro Loar

Normaal gesproken werk ik met een Nikon D850 en met SIGMA Art objectieven. Fantastisch glas, maar wel zwaar. Het eerste wat me dan ook direct opviel bij het uitpakken van dit objectief, was hoe licht en compact hij is. Hét ideale objectief voor travel- en straatfotografie. Deze combinatie verandert mijn hele stijl van fotograferen. Je kan er heel onopvallend je werk mee doen. Bovendien stelt het je in staat om vanuit allerlei verassende perspectieven je beelden te schieten. Het maakt me daarnaast niet alleen veel flexibeler, je neemt deze set ook veel makkelijker en sneller mee. Je hoeft er helemaal niet over na te denken. Als het moet kan je dit kwijt in je jaszak. Wat gewicht betreft is het niet veel zwaarder dan een mobiele telefoon.

Ik doe veel commercieel fotografiewerk voor bekende merken en organisaties. Wanneer ik voor dat soort partijen werk, merk ik nog steeds dat ze je pas serieus nemen als je met een grote camera en dikke objectieven komt aanzetten. Deze SIGMA 18-50mm F2.8 DG DN | Contemporary in combinatie met een Sony A6500 zal in eerste instantie dan ook minder indruk maken. Tot dat je ziet waartoe deze combinatie in staat is! Zo maakte ik tijdens mijn eerste testdag een fout in de instelling van de voor mij totaal nieuwe Sony A6500. In plaats van RAW schoot ik die dag alles in JPG. Maar hé, ik was totaal verrast door de geweldige kwaliteit van die files, such good quality.

Het merendeel van mijn beeld schiet ik met de SIGMA 24-70mm F2.8 DG OS HSM Art. De kwaliteit van die lens is echt geweldig. Ik was dan ook vooral benieuwd of de beelden met deze SIGMA 18-50mm F2.8 DG DN | Contemporary in de buurt zouden komen van die kwaliteit. Die vraag werd al op dag één beantwoord; absoluut! Hiermee kan ik zorgeloos mijn werk doen. Ook commercieel werk. De beeldkwaliteit is als gezegd geweldig. Niet alleen de scherpte maar zeker ook de zalige, sexy bokeh!

In stijl van de veelzijdigheid van deze lens, heb ik er alles mee gedaan. Portretten, long exposures, street- en cityscapes. Dat laatste vind ik misschien wel het leukste om te doen. Ik heb veel gereisd in mijn leven maar een paar jaar geleden besloot ik het wat rustiger aan te doen. Ik wilde een basis hebben. Dat werd Amsterdam, de stad waar mijn liefde voor cityscapes is ontstaan. Je kan vijftig keer langs dezelfde gracht lopen, steeds ontdek je weer iets nieuws. Nieuwe lijnen, ander licht, andere dynamiek… Het is bovendien ook erg leuk om de reacties van mensen te lezen op die beelden op mijn socials. Zeker van mensen die zelf jaren lang in Amsterdam gewoond hebben en door het zien van mijn beelden weer heimwee naar de stad krijgen. Dat vind ik tof. Je wil tenslotte iets neer zetten en een gevoel los maken met je werk.

De eerste keer dat ik Amsterdam bezocht, een jaar of twaalf geleden, was ik overigens helemaal niet zo onder de indruk van de stad. Ik begreep niets van al die lyrische verhalen die ik had gehoord over Amsterdam. Ik ervaarde het als een oververhitte stad. Maar toen ik een tweede keer terugkwam voor een foto-opdracht, veranderde mijn mening totaal. Ik zag de stad door mijn lens en de haat sloeg om in liefde. Er valt als gezegd zoveel te ontdekken en te zien in Amsterdam.

Terug naar de SIGMA 18-50mm F2.8 DG DN | Contemporary. Het is heerlijk om een lens te ontdekken die aansluit bij mijn veelzijdige en dynamische stijl van fotograferen. Het is als gezegd een prachtige, compacte lens met een geweldige outcome. De details, de scherpte… It’s pretty Phenomenal. Het nog steeds regelmatig gehoorde principe ‘groter is beter’ wordt door deze lens totaal onderuit gehaald!

Latest Articles

Lees meer
Uitgebreide praktijktest met de SIGMA 28-45mm F1.8 DG DN | Art
Lees meer
Met de 28-45mm F1.8 DG DN | Art komt SIGMA opnieuw met een primeur, te weten 's werelds eerste full-frame zoomlens met een constante maximale diafragmaopening van F1.8.
Lees meer
Met de 24-70mm F2.8 DG DN II | Art lanceert SIGMA een klassieker in een totaal vernieuwd jasje.
Lees meer
© SIGMA Benelux B.V.