‘Als ik ze kort en krachtig moet typeren; uit de kunst!’

Hands-on met de nieuwe SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art en de 24mm F1.4 DG DN Art

- SIGMA Benelux

Vandaag lanceert SIGMA twee nieuwe parels, de 20mm F1.4 DG DN | Art en de 24mm F1.4 DG DN | Art. Architectuurfotograaf en SIGMA ambassadeur Andy Hendrata voelde dit tweetal de afgelopen twee weken al stevig aan de tand. Onder andere bij zijn favoriete treinstation in Amsterdam, Sloterdijk. Hij kwam terug met prachtige beelden én een enthousiast verhaal.  

Het werk van Andy Hendrata is een aaneenschakeling van unieke en abstracte perspectieven, lijnen en geometrische patronen. Het doet ons denken aan de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Net als Escher speelt Andy veelvuldig met de oneindigheidsbenadering, verschillende dimensies en perspectieven en isometrische illusies. Ook neemt Andy de kijker graag mee naar simultane werelden. Zijn doel is “om mooie, unieke beelden te maken op doodgewone locaties”. Andy: “Fotografie is voor mij een vorm van kunst. Het is een manier om mezelf te uiten en een uniek perspectief vast te leggen. Daarbij ben ik altijd op zoek naar lijnen, vormen en symmetrie. Ook voeg ik graag een model toe in mijn architectuur foto's. Op die manier probeer ik mijn verhaal verder te versterken. Het geeft bovendien een goed beeld van de grootsheid van mijn locaties. Op die manier breng ik schaal in mijn beeld.”

Uit de kunst

Dat hij, nog voor de officiële lancering, de kans kreeg de twee nieuwe lenzen aan de tand te voelen,  typeert Andy als “een feestje”. “Hoe gaaf is dat? Beide lenzen passen bovendien uitstekend bij mijn type fotografie, een groothoek en een ultra groothoek. Ik heb er diverse technieken mee gedaan, waaronder lowlight. Ook ben ik aan de slag gegaan met een danseres. Bij snelle, lichtsterke lenzen, horen natuurlijk ook bewegende onderwerpen. Met de 24mm F1.4 DG DN | Art heb ik bovendien ook indoor gewerkt onder zacht gezegd uitdagende lichtomstandigheden. Ook in die situatie hield deze lens eenvoudig stand. Net als bij een zonsondergang met sterk tegenlicht. Dat leverde geen centje pijn op voor dit objectief! En ook wijd open op F1.4 zijn de resultaten scherp. En dan bedoel ook echt scherp. Om over de onscherpte maar te zwijgen. Die is, zoals we dat van de SIGMA Art lenzen gewend zijn, weer uit de kunst. Echt een lust voor het oog. Daarnaast is ook het contrast heel fraai en op vignettering en chromatische aberratie heb ik ze niet kunnen betrappen.”

“Normaal gesproken fotografeer ik veel met de SIGMA 12-24mm F4 DG HSM | Art, werken met (ultra)wide primes was nieuw voor me”, vervolgt Andy. “Maar nee, ik hoefde daar niet tot nauwelijks aan te wennen. Met die 12-24mm schiet ik sowieso veel op 20mm. Het was alleen een kwestie van iets meer naar voren of naar achteren bewegen… Zoomen met je benen zoals ze in Nederland zeggen.”

Licht en compact

Gevraagd naar zijn favoriet, blijft het even stil. “Dat is een moeilijke vraag. Wat beeldkwaliteit betreft doen ze echt niet voor elkaar onder. De keus voor de een of voor de ander is vooral afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Voor mijn architectuurfotografie zou ik eerder kiezen voor de 20mm F1.4 DG DN | Art, maar voor bijvoorbeeld bruiloften en straatfotografie, waar ik ook dol op ben, zou mijn voorkeur uitgaan naar de 24mm F1.4 DG DN | Art. Daarmee kun je mooi close focussen op je onderwerp en tegelijkertijd ook iets van de omgeving en de sfeer meepakken.”  

Echt opvallend noemt Andy het gewicht en de compactheid van het tweetal. “Van de SIGMA Art lenzen wordt nog weleens gezegd dat ze uitzonderlijk goed presteren maar wel fors en zwaar zijn. Dat eerste geldt zeker ook voor de 24mm- en de 20mm F1.4 DG DN | Art maar daarnaast zijn ze ook nog eens compact en licht. Als ik ze kort en krachtig zou moeten typeren; uit de kunst!”

Bekijk alle beelden van Andy

Latest Articles

Lees meer
Uitgebreide praktijktest met de SIGMA 28-45mm F1.8 DG DN | Art
Lees meer
Met de 28-45mm F1.8 DG DN | Art komt SIGMA opnieuw met een primeur, te weten 's werelds eerste full-frame zoomlens met een constante maximale diafragmaopening van F1.8.
Lees meer
Met de 24-70mm F2.8 DG DN II | Art lanceert SIGMA een klassieker in een totaal vernieuwd jasje.
Lees meer
© SIGMA Benelux B.V.