Menno van der Veen legt de allround SIGMA 28-70mm F2.8 DG DN | Contemporary het vuur aan de schenen

Menno van der Veen legt de allround SIGMA 28-70mm F2.8 DG DN | Contemporary het vuur aan de schenen

- Menno van der Veen

Met de 28-70mm F2.8 DG DN | Contemporary introduceerde SIGMA recent een compacter alternatief voor de geroemde 24-70mm F2.8 DG DN | Art. Professioneel eventfotograaf Menno van der Veen voelde dit kersverse objectief uitvoerig aan de tand tijdens drie totaal verschillende shoots. Dat leverde, afgezien van een te gekke dag, een super toffe launch video, prachtige beelden én een enthousiast verhaal op. “De outcome van dit nieuwe objectief is echt vet.”    

“Ik kreeg de 28-70mm F2.8 DG DN | Contemporary pas op de dag van onze videoshoot in mijn handen. En ja, hij ligt behoorlijk in lijn met een 24-70mm zoomlens, maar laat ik die nu niet hebben. Mijn range begint bij 14mm, de 14-24mm om precies te zijn. De andere zoom waarmee ik werk is een 70-200mm. Mijn objectieven daartussenin zijn SIGMA Art primes. Een 24mm, een 35mm, een 50mm en een 85mm.

Ik begrijp dus hoe de brandpuntafstanden van een 24-70mm werken, maar die bewuste zoom, voor veel fotografen een holy grail, heb ik als gezegd niet. Ik ging kortom op meerdere fronten aan de slag met een totaal nieuw objectief. Lekker uit mijn comfort zone.  

In het begin moest ik dan ook vooral erg wennen aan het feit dat ik ineens kon zoomen in de range van 28 tot en met 70mm. Dan zette ik een stap naar voren om dichter op mijn onderwerp te kruipen om me vervolgens te realiseren dat dat dus helemaal niet nodig is. Hallo, je kan ook gewoon aan de zoomring draaien…

Alleskunner

Toen die knop eenmaal om was, begon het echte spelen en ontdekken. Wat zie je er mee, én, wat kan je er mee? Feitelijk alles! Wanneer je op reis gaat, zou je in theorie die hele trip kunnen vastleggen met dit objectief. Overigens ben ik er niet de persoon naar om met één objectief op reis te gaan. Ik heb altijd mijn hele arsenaal aan objectieven bij me. Dat heeft alles met mijn afwijking te maken; FOMO, fear of missing out. Wat als ik nu daar sta, en ik heb niet mijn 14mm bij me?

Ook op dat vlak was het omschakelen. Ik moest het de hele dag doen met alleen die 28-70mm. Wat kan ik binnen die range schieten? Wat zijn de mogelijkheden? Die zoektocht vond ik super leuk maar ook spannend. Ik had wel een heel team opgetrommeld voor deze dag; een videograaf, een model, een styliste, een make-up artiest, een fotograaf voor de behind the scene shots… En natuurlijk moest ik zelf ook goede shots opleveren. Er werd dus wel iets van me verwacht!

Gelukkig heb ik genoeg vertrouwen in eigen kunnen. Ik weet dat ik er binnen mijn stijl van schieten altijd iets tofs kan uitslepen. Zo werd ik tijdens onze eerste shoot, op straat, vrij snel richting een tunnel getrokken vol met vette graffiti, knallende kleuren en mooie lichtinval. Dat zijn ingrediënten waar ik wel raad mee weet. Daar zat ik vrijwel direct in de juiste flow. Wat gebeurt hier op 70 mm? Hé maar kijk, dit krijg je op 28mm vanuit deze hoek… Die zoektocht naar hét shot spreekt mij aan!

Ragscherp

Uiteraard werkte ik met het objectief op mijn eigen, vertrouwde body’s, de Sony a9II en de Sony a7r3. Eerstgenoemde camera vanwege het hoge aantal frames per seconde. Ik wilde namelijk ook testen in hoeverre dit objectief de Eye AF zou bijhouden. De a7r3 gooide ik in de strijd vanwege zijn hoge resolutie van 42 megapixels.

Ik wilde echt kunnen inzoomen op detail niveau. SIGMA kan wel zeggen dat hij verbluffend scherp is, maar hoe scherp is hij werkelijk? Het antwoord op die vraag zocht ik tijdens mijn portretshoot én dat antwoord kwam al heel snel… Ragscherp! Van de objectieven uit de SIGMA ART lijn weten we dat, maar daar doet deze absoluut niet voor onder. Daar ben ik echt van onder de indruk. 

In de bouw van beide lijnen zie en voel je verschil. Mijn eerste gedachte bij dit nieuwe objectief was: ach, wat een schattig klein lensje. De ART objectieven zijn groot, degelijk en robuust, echte werkpaarden die een stootje kunnen verdragen. Objectieven in de Contemporary lijn zijn lichter en voelen anders. Dat is logisch. Het verschil in prijs moet ergens vandaan komen. Maar wat prestaties betreft doet in ieder geval de 28-70mm F2.8 DG DN | Contemporary niet onder voor de ART objectieven waarmee ik normaal gesproken werk.

De outcome is echt vet. Zo maakte ik het bovenstaande beeld van een insect op een blad. Dat beeld zie je ook terug in onze video. Die is bizar scherp. Je kan ieder haartje tellen. Ik ben echt onder de indruk.

Missie geslaagd

Zo werkte ook de Eye AF perfect. Ik verloor mijn model tijdens onze derde shoot letterlijk geen seconde uit het oog. En als ik haar tussen de rook en het meel waarmee zij gooide al even kwijt was, pikte hij haar direct weer op. Daarbij speelt de Sony A9II natuurlijk een belangrijke rol. Die heeft een bizar goede Eye AF. Maar het glas moet dat wel kunnen bijhouden. Ook dat deed dit objectief probleemloos. Dan blijft alleen nog de vraag: hoe pakt dit thuis, op mijn gekalibreerde 4K scherm uit? Ook dat antwoord kwam snel. Alles bleef overeind! De scherpte, de resolutie… Toen wist ik dat mijn missie geslaagd was.

Over die missie gesproken. SIGMA vroeg mij of ik dit nieuwe objectief aan een test wilde onderwerpen. Super tof, maar wat ga ik er dan mee doen? Toen kreeg ik al snel het idee er een launch video van te maken. Want ja, ik wil best een lens testen maar dan wel met een vooropgezet plan. Check, hij doet het, dat vind ik geen uitdaging. Vervolgens ben ik er mensen uit mijn omgeving bij gaan betrekken. Professionals met wie ik vaker samenwerk en waarvan ik weet dat ze topwerk leveren. Ook onder (tijds)druk.

Die hele aanloop was een feestje op zichzelf. Na een jaar waarin ik, met alle respect, voornamelijk kleine klusjes deed, was het heerlijk om weer eens iets aan te pakken waar je echt naartoe kan leven. Lekker knallen met een groep professionals. En als zo’n plan dan ook nog eens goed uitpakt… Want ja, je kan wel wat beelden opleveren en zeggen hoe geweldig een objectief is. Ik wilde hem echt in actie laten zien. Hoe zijn die eindresultaten tot stand gekomen?

Conclusie

Dan rest alleen nog de vraag of SIGMA met dit objectief niet zijn eigen concurrent lanceert voor de 24-70mm F2.8 DG DN | Art? Wat outcome betreft doet dit nieuwe objectief echt niet onder voor de ART versie. Maar hij is wel een stuk goedkoper! Kijk, voor iemand zoals ik, die zijn gear ook echt als gereedschap behandelt, gaat er niets boven de robuuste jongens uit de ART lijn. Maar zoek je een ragscherpe lens in deze range waarmee je niet dagelijks loopt te gooien en te smijten dan zou ik het wel weten!”   

Dankwoord

Met speciale dank aan de volgende personen:

Fotograaf - Menno van der Veen
FIlm en edit - Juup van Lokven
Model en dans - Lili Kok
Styling - Angelique van Dinter
Make-up Artist - Mandy Popijus
Behind the scenes fotografie - Wouter Roosenboom

Latest Articles

Lees meer
Uitgebreide praktijktest met de SIGMA 28-45mm F1.8 DG DN | Art
Lees meer
Met de 28-45mm F1.8 DG DN | Art komt SIGMA opnieuw met een primeur, te weten 's werelds eerste full-frame zoomlens met een constante maximale diafragmaopening van F1.8.
Lees meer
Met de 24-70mm F2.8 DG DN II | Art lanceert SIGMA een klassieker in een totaal vernieuwd jasje.
Lees meer
© SIGMA Benelux B.V.