Menno van der Veen test de SIGMA 60-600 F4.5-6.3 DG DN OS | Sports

“Een super veelzijdige lens waarmee je in veel situaties prachtige beelden kan maken”

Menno van der Veen test de SIGMA 60-600 F4.5-6.3 DG DN OS | Sports

- SIGMA Benelux

Met de 60-600 F4.5-6.3 DG DN OS | Sports introduceert SIGMA een telezoom met een enorm en uniek bereik, een allround alleskunner, geschikt voor veel fotogenres. Ook voor eventfotografie, zo toont professioneel eventfotograaf Menno van der Veen aan. Hij voelde dit kersverse objectief uitvoerig aan de tand tijdens het Warface Live For This 2022 | Art of dance event in concertzaal AFAS Live in Amsterdam. Wie is Menno én wat vindt hij van de nieuwe lens? “De SIGMA 60-600 F4.5-6.3 DG DN OS | Sports biedt ook in mijn tak van fotografie nieuwe mogelijkheden.”

Mijn fotografie avontuur begon al tijdens mijn vorige leven als sportleraar. Ik trok in die tijd regelmatig de Alpen in om te snowboarden en dan ging er ook altijd een camera mee. Aanvankelijk een simpele instapcamera maar die was ik al snel ontgroeid. Toen ik eenmaal een betere camera had, was het hek van de dam! Ik was totaal in de ban van fotografie en stelde mezelf vragen als: wat is er nodig bij weinig licht? Hoe schiet je sport? Waarom is deze foto bewogen? Waarom is deze foto mislukt? Door mezelf continu uit te dagen en door trial and error kwam ik steeds weer een stapje verder. En dat bleef niet onopgemerkt. Bekenden benaderde mij met de vraag of ik niet eens wat beelden van hun feestje kon schieten. Dat werd vervolgens het lokale poppodium en zo kwam van het een het ander… 

Ik weet nog goed dat ik dacht; hoe tof zou het zijn om ooit een event als Tomorrowland of Defqon te schieten. En kijk nu eens. Vandaag de dag vlieg ik de hele wereld over om mijn magie te doen op de grootst denkbare events. 

Wat mij daarbij enorm heeft geholpen, is het feit dat ik veel van die dj’s al kende omdat ik vroeger zelf als dj werkte. Ik stond bekend als DJ MNO. Ik stond op posters tussen grote namen als Endymion, High Voltage en Bass Modulators en er was nauwelijks nog plek voor mijn naam. Dus dan maar MNO, de naam die ik nu gebruik voor mijn bedrijf: MNO Photo.

In de greep

Artiesten gebruikten en deelden mijn beelden steeds vaker, waardoor ook steeds meer organisaties mij wisten te vinden. Op een gegeven moment stond ik voor de keus: blijf ik dit naast mijn werk als sportleraar doen of zet ik vol in op fotografie. Fotografie won het van mijn job als docent. De spanning, de afwisseling, het reizen, de dynamiek, de creativeit… Ze hadden en ze hebben mij in de greep!  

Het is uiteraard wel zaak dat ik kwaliteit blijf leveren. Anders is het ook zo klaar! Die kwaliteit krijg je door details te zien en vast te leggen. Je wil dat mensen denken: wat tof! Daar had ik bij moeten zijn. Ik wil met mijn beelden herinneringen levendig maken. Daarnaast wil ik bezoekers graag een andere kijk op de show geven. De doorsnee bezoeker mist vaak de details.

Geen angst meer

Toen ik voor de eerste keer een grote show ging doen, vond ik dat mega spannend. Maar inmiddels weet ik beter. Een event als Defqon met een ruim 60.000 koppig publiek is makkelijker dan fotograferen bij het lokale poppodium. Het licht op die grote events is veel beter en er gebeurt zoveel meer. Wie op kleine poppodia dikke beelden maakt, hoeft zich op de grote podia geen zorgen te maken. Dat is door de jaren heen mijn grootste groei geweest. Ik heb geen angst meer. Daarnaast is het zaak om nooit te vergeten hoe gaaf het is wat je doet. Ik mag op de mooiste events mijn hobby uitoefenen. Daar word ik nog voor betaald ook.

Super productief

En natuurlijk heb ik ook weleens een mindere dag. Maar eenmaal op zo’n event krijg ik altijd weer de energie die ik nodig heb. Dat komt ook door de muziek. Ik ben gek op hardstyle! Daar word ik super productief van.

Tijdens een event schiet ik altijd eerst de beelden die ik moet hebben! De opening, een shot met vuurwerk, handjes van het publiek in de lucht, de close up van de DJ…. Wanneer ik die beelden op mijn CF Express A kaart heb staan, ga ik lekker spelen en experimenteren. Denk aan gekke invalshoeken, andere brandpunten, bepaalde bewegingen…

Ik werk hierbij altijd met zeer lichtsterke SIGMA primeobjectieven én de lichtsterke korte telezoom, de SIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sports. Toen ik de vraag kreeg of ik aan de slag wilde gaan met de SIGMA 60-600 F4.5-6.3 DG DN OS | Sports, moest ik daar even goed over nadenken. Maar goed, ik ga een uitdaging niet snel uit de weg. Bovendien zijn met de moderne systeemcamera  hogere ISO’s allang geen onoverkomelijk probleem meer. Al helemaal niet in combinatie met de huidige software. Tot ISO 3200 hoef je je dus echt geen zorgen te maken.

Van mooi weids tot super close

En ja, bij situaties met héél weinig licht, moet je deze lens in je tas laten zitten. Zeker in combinatie met veel rook. Simpel as that. Dat zal niemand met kennis van fotografie verbazen. Maar in situaties waar er wél voldoende licht is, is het echt een geweldig objectief. Wat denk je straks in de zomer met alle grote buitenfestivals? Het is een super veelzijdige lens waarmee je in veel situaties prachtige beelden kan maken. Zo kan je op 60mm mooie weidse overzichten schieten en vandaaruit door voor super close-ups. En dat allemaal met één lens! Neem die beelden die ik maakte tijdens Warface van die maskers…

Snel en ragscherp

Tijdens de avond stond ik een tijdje op het balkon om overzichtsbeelden te maken, toen er plots een rapper op het podium verscheen. Dan zoom je snel uit en pak je die ook gewoon mee. Hoe lekker is dat? Dat is de kracht van het veelzijdige bereik van deze ultra-telezoom.  Het viel me bovendien ook helemaal niet tegen om on stage op F5.6 of zelfs F6.3 te schieten. In mijn hoofd werkte dat aanvankelijk niet: ‘Oh jee, het is geen 1.4 dus kansloos…’ Maar toen ik daar stond en het licht helemaal oké was en ik bekeek de resultaten op het scherm van mijn Sony a1 wist ik dat het goed was! Deze lens biedt ook in mijn tak van sport nieuwe mogelijkheden. De AF is razendsnel en de beelden zijn ragscherp. Echt te gek! Gelet op zijn enorme bereik, is hij bovendien relatief licht. Hij is super handelbaar en je kan er prima mee uit de losse hand schieten.

Latest Articles

Lees meer
Architectuur- en kunstfotograaf Andy Hendrata test de SIGMA 50mm F1.2 DG DN | Art
Lees meer
Portretfotograaf Maaike Faas vertelt over haar liefde voor de SIGMA 70-200 F2.8 DG DN OS | Sports
Lees meer
Ontdek een heel nieuwe dimensie van expressie met de SIGMA 50mm F1.2 DG DN | Art.
Lees meer
© SIGMA Benelux B.V.